Gradering
Om du tränar flitigt, provas dina kunskaper med en gradering. Det krävs att du har en dräkt (Gi) med klubbens märke för att kunna gradera.
De första tre graderingarna kan man uppnå efter två terminers träning, därefter krävs det mellan ett till två års träning inför varje gradering beroende på hur ofta man tränar och de personliga förutsättningarna.
De olika graderna
Graden man har illustreras av färgen på bältet tillsammans med ett antal streck. Vuxengraderna innan man erhållit det svarta bältet kallas ”Kyu” och därefter heter graderna ”Dan”. Det finns tio kyu-grader och nio dan-grader där shodan (det svarta bältet) är den första. Med andra ord är 9:e dan den högsta graden man kan inneha.
Svart bälte
Det tar cirka 10 år att nå svart bälte beroende på hur mycket man tränar och vilka förutsättningar man har. Om du tränar målmedvetet och ihärdigt finns det sällan några hinder för att du ska kunna nå dit oavsett hinder – när du väl har kommit dit så har du fått tillräckligt mycket kunskap om karate och dig själv för att kunna utveckla din karate vidare och nu börjar resan på riktigt!
Historik
När karate först började tränas fanns det bara två grader, elev eller mästare – vitt eller svart bälte. I och med spridningen av karate över världen utvecklades det bältessystem vi har idag. Det bidrar inte bara till att eleven får mer överskådliga mål – det underlättar dessutom i träningen då man kan se ungefär vad en person kan.
Syfte och bedömning
Även graderingen i sig är givande för både lärare och elev då kunskaperna sätts på prov under lite tuffare omständigheter än normalt (både fysiskt och psykiskt).
Under själva graderingen bedöms dina tekniska kunskaper och din inställning, men även din personlighet och din karaktär vid sidan om träningen är av stor vikt och allt vägs in i bedömningen om du har klarat graderingen. Om du klarat graderingen erhåller du ditt nya bälte och graderingsbevis vid nästa ordinarie träningstillfälle.